Haugaland Kraft og Haugesund Sparebank har gått sammen om å satse på solkraft. (Illustrasjonsfoto: Vestbris)

Bank og sol hånd i hånd

Haugaland Kraft har i en årrekke hatt slagordet «Din egen kraft», mens Haugesund Sparebank omtaler seg som «lokal, nær og personlig». Nå samarbeider vi om å gi slagordene nytt liv i forbindelse med at Haugaland Kraft lanserer Solkraft – et solcelleprodukt som gjør at du som kunde kan produsere din egen lokale, nære og personlige kraft.
Tirsdag, 5 februar, 2019 - 09:41

Kilde: Haugaland Kraft

Etter et grundig og lærerikt pilotprosjekt, er Haugaland Kraft klare til å lansere solcellepaneler på det åpne markedet. Haugesund Sparebank lanserer samtidig Grønt boliglån, og kombinasjonen av lave kostnader, høy effekt og god rente, gjør at flere kunder kan redusere strømregningen allerede fra dag én. At prisene på solceller har falt betydelig den siste tiden, gjør også regnestykket hyggeligere enn noen gang.

– Det er unikt i norsk sammenheng. En terskel for å kjøpe solkraft har vært at det er lang nedbetalingstid før investeringen lønner seg. Med produktet vi nå lanserer, kan kunder der det ligger til rette for solkraft, faktisk spare penger på den aller første regningen, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft. 

Pilotprosjektet har vart i over ett år og omfatter 12 kunder i regionen med ulike solforhold, takvinkler og himmelretninger.

– Det har vært en god erfaring og vi har lært mye. Vi har valgt en meget solid leverandør, og er nå klare til å gjøre solkraftverk til allemannseie i vår region, sier Linga.

Det gode været i sommer har bidratt til at alle pilotkundene har produsert strøm langt over forventning, og tilbakemeldingene vi har fått er utelukkende positive. Her er noen eksempler:

“Eg må seie at eg er veldig fornøgd. Sjølv når det er overskya, så produserer anlegget straum.” – Gunnar A. Gauthun.

“Mitt solcelleanlegg fungerer utmerket og jeg synes det er gøy å kunne bidra til utviklingen innen fornybar energi.” – Svein-Gaute Bleivik.

“Produksjonen har vært langt bedre enn forventet og det er også fint å ha full kontroll og kunne følge med på produksjonen live i appen-” – Kristine Synnes.

Grønt boliglån gir grønne piler

Det trenger ikke være skyfri himmel for at et solkraftverk skal produsere strøm, men godt vær hjelper naturligvis på lønnsomheten. Det samme gjør gode renter mens vi venter på solen. I tillegg til støtte fra Enova på mellom 10.000 og 28.000 avhengig av størrelsen på anlegget, vil Haugesund Sparebank sitt nye, svært gunstige produkt «Grønt boliglån» gjøre investeringen enda mer lukrativ for våre kunder.

– Vi er stolte av å kunne spille en viktig rolle i det grønne skiftet her lokalt. At kunder som installerer solceller på taket blir belønnet med ekstra gode betingelser hos oss, vil være et viktig insentiv for å få folk til å gjøre denne investeringen. Vi tilbyr ikke bare lavere rente på solcelle-investeringen, men på hele boliglånet ditt. Det gjør at flere kunder er så heldige å kunne spare penger fra første dag, og det er jo fantastisk, sier Bente Haraldson Syre, banksjef i Haugesund Sparebank.

Rentene på Grønt boliglån vil ligge inntil 0,25% lavere enn et vanlig boliglån. Med et boliglån på 4 millioner kroner, vil du da spare 10.000 rentekroner årlig på Grønt boliglån. Det medfører at du faktisk tjener penger på investeringen i solkraft fra dag én. Som en ekstra bonus, stiger naturligvis også boligverdien som følge av evnen til å produsere egen strøm.

– Investeringer som å montere solcellepanel, vil minimum gi en verdiøkning på boligen tilsvarende investeringen, gjerne litt høyere også, sier daglig leder i Eiendomsmegler A, Hugo Wee.

Sjekk dine sol- og låneforhold

Lurer du på om du kan installere Solkraft på ditt tak? Haugaland Kraft gjør det enkelt å sjekke når Solkraft rulles ut om en ukes tid på boligmessen i Vardhallen. Da kan du taste inn adressen din, så ser du dine takflater og hvor egnet ditt tak er for solkraft. Mens vi venter på lanseringen, kan du allerede i dag lese deg opp på Solkraft og melde din interesse på solkraft.hkraft.no.

– Verden trenger mer ren energi, og derfor ønsker vi å rulle ut solcelleanlegg i stor skala. For å klare det må vi gjøre det enkelt, forståelig og ikke minst lønnsomt for kundene våre. Vi mener vi har innfridd alle tre kriteriene, og gleder oss virkelig til å se hvordan markedet tar imot Solkraft, sier Kristian Gautesen, Prosjektleder i Haugaland Kraft.

På forsiden nå

Forskerne på Vannkraftlaboratoriet ved NTNU har løst mysteriet med at det kan oppstå sprekker i høytrykks Francisturbiner som følge av resonans. Det vil gi innsparinger i milliardklassen. 
Tirsdag, 16 april, 2019 - 09:05
SINTEF-forskere advarer mot at komposittstolper kan bli antent av lekkasjestrøm dersom fukt har trengt inn i stolpene.
Torsdag, 11 april, 2019 - 00:37
Ferjeselskapet Bastø Fosen investerer i batteriferge på sambandet Moss–Horten, med ladetårn i Horten.
Onsdag, 17 april, 2019 - 14:58
NVE har vurdert at ladetjenester for elektriske kjøretøy unntas omsetningskonsesjonsplikt. Tilbydere av ladetjenester trenger dermed ikke søke omsetningskonsesjon.
Onsdag, 17 april, 2019 - 10:35
Statnetts kostnader ved å drifte kraftnettet økte i fjor til 441 millioner kroner, det høyeste nivået siden 2014.
Mandag, 15 april, 2019 - 14:26
Frekvensen var i fjor utenfor normalfrekvensbåndet i 11500 minutter. Det er 1500 minutter mer enn målet de nordiske systemoperatørene har fastsatt.
Fredag, 12 april, 2019 - 16:21
NVE har fattet ytterligere 36 vedtak om tvangsmulkt for nettselskap som ikke etterlever daglig rapportering av måleverdier til Elhub
Mandag, 15 april, 2019 - 15:37
NVEs høring om effekttariffer er utsatt fra i vinter til høsten og direktoratet kan nå ikke love at tariffene innføres 1. januar 2021 som planlagt.
Torsdag, 11 april, 2019 - 10:58
Fredagskommentar:
Vindkraft i Hammerfest-området og ny kraftlinje fra Skaidi kan gjør det lønnsomt for samfunnet å stenge gasskraftverket på Melkøya.
Fredag, 12 april, 2019 - 12:29
Statnett har sammen med Svenska kraftnät, Fingrid og Energinet utarbeidet forslag om markedet for automatiske hurtigreserver i kraftsystemet. Saken blir behandlet i løpet nærmeste halvår.
Tirsdag, 16 april, 2019 - 13:36
Glitre Energi har lenge ønsket å oppgradere nedslitte Hensfoss kraftverk utenfor Hønefoss, men dette har ikke vært bedriftsøkonomisk lønnsomt på grunn av dagens skatteregime.  
Mandag, 15 april, 2019 - 10:10
I 2018 ble det satt i drift hele 6,5 TWh ny fornybar kraftproduksjon i Norge og Sverige, rapporterer NVE. Siden 2012 er fornybarproduksjonen økt med 26,8 TWh.
Tirsdag, 16 april, 2019 - 13:54
Norsk vindkraftforening vil at Stortinget skal vedta en ambisjon om hvor mye vindkraft som skal bygges. – Det vil være veldig, veldig mye vind, ifølge Norwea.
Torsdag, 11 april, 2019 - 14:48
OED vil fortsette å ta vindkraftavgjørelser, uten å vente på at arbeidet med nasjonal ramme for vindkraft er ferdigstilt.
Tirsdag, 16 april, 2019 - 12:30
NVE mottok melding om 23 meldepliktige ulykker og hendelser på vassdragsanlegg i 2018.
Onsdag, 10 april, 2019 - 15:54
Havvind vil aldri kunne konkurrere med landvind og vannkraft, ifølge energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Tirsdag, 16 april, 2019 - 13:06
Tirsdag ble delstrekningen Saurdal-Ertsmyra satt i drift med 420kV spenning.
Fredag, 12 april, 2019 - 19:50
Equinor vurderer å elektrifisere Oseberg-feltet med kraft fra Kollsnes i Hordaland.
Fredag, 12 april, 2019 - 10:32