Haugaland Kraft og Haugesund Sparebank har gått sammen om å satse på solkraft. (Illustrasjonsfoto: Vestbris)

Bank og sol hånd i hånd

Haugaland Kraft har i en årrekke hatt slagordet «Din egen kraft», mens Haugesund Sparebank omtaler seg som «lokal, nær og personlig». Nå samarbeider vi om å gi slagordene nytt liv i forbindelse med at Haugaland Kraft lanserer Solkraft – et solcelleprodukt som gjør at du som kunde kan produsere din egen lokale, nære og personlige kraft.
Tirsdag, 5 februar, 2019 - 09:41

Kilde: Haugaland Kraft

Etter et grundig og lærerikt pilotprosjekt, er Haugaland Kraft klare til å lansere solcellepaneler på det åpne markedet. Haugesund Sparebank lanserer samtidig Grønt boliglån, og kombinasjonen av lave kostnader, høy effekt og god rente, gjør at flere kunder kan redusere strømregningen allerede fra dag én. At prisene på solceller har falt betydelig den siste tiden, gjør også regnestykket hyggeligere enn noen gang.

– Det er unikt i norsk sammenheng. En terskel for å kjøpe solkraft har vært at det er lang nedbetalingstid før investeringen lønner seg. Med produktet vi nå lanserer, kan kunder der det ligger til rette for solkraft, faktisk spare penger på den aller første regningen, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft. 

Pilotprosjektet har vart i over ett år og omfatter 12 kunder i regionen med ulike solforhold, takvinkler og himmelretninger.

– Det har vært en god erfaring og vi har lært mye. Vi har valgt en meget solid leverandør, og er nå klare til å gjøre solkraftverk til allemannseie i vår region, sier Linga.

Det gode været i sommer har bidratt til at alle pilotkundene har produsert strøm langt over forventning, og tilbakemeldingene vi har fått er utelukkende positive. Her er noen eksempler:

“Eg må seie at eg er veldig fornøgd. Sjølv når det er overskya, så produserer anlegget straum.” – Gunnar A. Gauthun.

“Mitt solcelleanlegg fungerer utmerket og jeg synes det er gøy å kunne bidra til utviklingen innen fornybar energi.” – Svein-Gaute Bleivik.

“Produksjonen har vært langt bedre enn forventet og det er også fint å ha full kontroll og kunne følge med på produksjonen live i appen-” – Kristine Synnes.

Grønt boliglån gir grønne piler

Det trenger ikke være skyfri himmel for at et solkraftverk skal produsere strøm, men godt vær hjelper naturligvis på lønnsomheten. Det samme gjør gode renter mens vi venter på solen. I tillegg til støtte fra Enova på mellom 10.000 og 28.000 avhengig av størrelsen på anlegget, vil Haugesund Sparebank sitt nye, svært gunstige produkt «Grønt boliglån» gjøre investeringen enda mer lukrativ for våre kunder.

– Vi er stolte av å kunne spille en viktig rolle i det grønne skiftet her lokalt. At kunder som installerer solceller på taket blir belønnet med ekstra gode betingelser hos oss, vil være et viktig insentiv for å få folk til å gjøre denne investeringen. Vi tilbyr ikke bare lavere rente på solcelle-investeringen, men på hele boliglånet ditt. Det gjør at flere kunder er så heldige å kunne spare penger fra første dag, og det er jo fantastisk, sier Bente Haraldson Syre, banksjef i Haugesund Sparebank.

Rentene på Grønt boliglån vil ligge inntil 0,25% lavere enn et vanlig boliglån. Med et boliglån på 4 millioner kroner, vil du da spare 10.000 rentekroner årlig på Grønt boliglån. Det medfører at du faktisk tjener penger på investeringen i solkraft fra dag én. Som en ekstra bonus, stiger naturligvis også boligverdien som følge av evnen til å produsere egen strøm.

– Investeringer som å montere solcellepanel, vil minimum gi en verdiøkning på boligen tilsvarende investeringen, gjerne litt høyere også, sier daglig leder i Eiendomsmegler A, Hugo Wee.

Sjekk dine sol- og låneforhold

Lurer du på om du kan installere Solkraft på ditt tak? Haugaland Kraft gjør det enkelt å sjekke når Solkraft rulles ut om en ukes tid på boligmessen i Vardhallen. Da kan du taste inn adressen din, så ser du dine takflater og hvor egnet ditt tak er for solkraft. Mens vi venter på lanseringen, kan du allerede i dag lese deg opp på Solkraft og melde din interesse på solkraft.hkraft.no.

– Verden trenger mer ren energi, og derfor ønsker vi å rulle ut solcelleanlegg i stor skala. For å klare det må vi gjøre det enkelt, forståelig og ikke minst lønnsomt for kundene våre. Vi mener vi har innfridd alle tre kriteriene, og gleder oss virkelig til å se hvordan markedet tar imot Solkraft, sier Kristian Gautesen, Prosjektleder i Haugaland Kraft.

På forsiden nå

Eierne av gassanlegget på Nyhamna har fått godkjennelse til å kjøpe kraft fra havvindparken Havsul og trekke fra mesteparten av kostnanden på skatten.
Statnett ber OED gjenoppta behandlingen av konsesjon på 420 kV-linjen fra Skaidi til Hammerfest. Planer om elektrifisering av gassprosesseringsanlegget på Melkøya utløser behovet.
Distriktsenergi mener man kan spare like mye penger ved innkjøpssamarbeid som ved fusjon.
Det er signert intensjonsavtale om å gå videre med ny kraftlnije til Haugalandet, som kan stå klar allerede i 2025.
Agder Energi hadde et underliggende resultat etter skatt på 144 millioner kroner i andre kvartal 2019. Dette er ned fra 469 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.
Hittil i år har Norges nettoimport vært ca. 1 TWh, mens Norden totalt har hatt en nettoeksport på 1 TWh.
NorthConnect ønsker ikke at havvind fra Utsira Nord skal kobles direkte på kabelen til Skottland.
OED tror ikke varmedumping i Akerselva fra fjernkjøling skader ørretbestanden, og endrer NVEs vedtak.
Statkraft har kjøpt den britiske vindkraftutvikleren Airvolution Clean Energy Ltd.
Statnett søker NVE om konsesjon for å erstatte dagens luftledning mellom Hamang i Bærum og Smestad transformatorstasjon i Oslo med en ny forbindelse.
Uten nasjonal overordnet styring får vi et lappeteppe av beslutninger, advarer Cicero-forsker Kristin Linnerud.
Tussa skal bygge nytt kraftverk i Osdalen i Volda kommune. Normal årsproduksjon er beregnet til om lag 16 GWh.
Med signerte leveringsavtaler på 300 GWh fjernvarme har Fortum Oslo Varme nådd sitt ambisiøse 2020-mål for nye fjernvarmeavtaler – åtte måneder før planlagt.
Etter fusjonen med BKK får kundene i Sunnfjord Energi årlig 70 millioner kroner lavere i nettleie.
Lovverket må endres slik at kommuner og fylkeskommuner får en sentral rolle i saksbehandlingen i vindkraftsaker.
Statlig eiermakt må brukes for å få Equinor til å satse mer på havvind, mener Senterpartiet og SV.
Nåværende administrerende direktør i Hammerfest Energi, Jon Eirik Holst, er ansatt som ny sjef for elsikkerhetsseksjonen i DSB, etter det Energiteknikk erfarer.
I 2018 var antall elbiler er i landet på rask vei mot 200 000. Hver sjette av de rikeste husstandene eier en elbil.
I første halvår oppnådde Helgeland Kraft et foreløpig resultat etter skatt på 135 millioner kroner. Dette er betydelig bedre enn tilsvarende periode i fjor.
Den må bare brukes effektivt, sier Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi, som vil endre nettleie-kommunikasjonen.
OED har gitt Equinor konsesjon på strøm fra land til byggetrinn to i Johan Sverdrup-utbyggingen. Konsesjonen omfatter et maksimum kraftuttak på 335 MW.
Effektetariffer stopper utbygging av hurtigladere i grisgrendte strøk. Nå kan regelverket bli endret.
Ikke bare vil overgangen fra fossil energi til elektrisitet bidra til utslippskutt og nye arbeidsplasser. Det vil også gi betydelige besparelser for landets husholdninger, ifølge beregninger fra Energi Norge.
Eneste realistiske mulighet for havvind-utbygging på Utsira Nord, hevder eieren av Kvitebjørn Energi.