Det er de rikeste familiene her i landet som eier flest elbiler, fremgår det av en analyse utført av SSB. Illustrasjonsfoto: AutoArena

De rikeste eier flest elbiler

I 2018 var antall elbiler her i landet på rask vei mot 200 000. Hver sjette av de rikeste husstandene eier en elbil.
Torsdag, 15 august, 2019 - 14:11

Dette fremgår av en analyse SSB har gjort av elbileiernes sosiale profil. Det er femten ganger flere elbiler per voksen i de rikeste husholdningene sammenlignet med husholdninger med lav inntekt.

Med utgangspunkt i 2018 viser analysen at 166 000 av elbilene var eid av privatpersoner, 29 000 var knyttet til eierskap i ulike virksomheter, der 17 000 av disse var eid av leasing- eller bilutleieselskap.

Bare rundt seks prosent av familiene eier minst en elbil. To av tre av disse familiene har både elbil og diesel- eller elbil, mens 9000 har to eller flere. De typiske eierne av elbiler er par med barn. I 2018 levde seks av ti elbileiere i denne familietypen.

Elbilkjøperne var i 2018 favorisert med 4,2 milliarder kroner fordelt på fritak for merverdiavgift, engangsavgift og redusert årsavgift. Dette er drøyt en milliard kroner mer enn Finansdepartementet estimerte for dette året.

Av 2,6 millioner familier har 35 prosent ingen elbil, ifølge analysen fra SSB. 43 Prosent eier en bil, 17 prosent to biler og fem prosent har minst tre biler. Andelen som eier bil varierer mellom familietypene. 90 prosent av par med barn har bil, mens 70 prosent av enslige med barn er bileiere. Den eneste gruppen der flertallet ikke eier bil, er enslige uten barn. I denne gruppen er bare 43 prosent bileiere.

På forsiden nå

Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
For en gjennomsnittlig husholdningskunde i Sognekrafts nett vil det redusere den årlige strømregningen med 1.282 kroner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Antallet utenlandske leverandører til norske energiselskaper er i sterk og rask vekst. Det er en krevende utfordring å sikre at lokale krav til helse, miljø og sikkerhet blir tatt på alvor.
Dersom dagens resultatprognoser legges til grunn vil BKK for 2019 dele ut et utbytte på 600 millioner kroner.
Energiteknikk mener
49 småkraftverk er nå under bygging, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Tallet har ikke vært større siden direktoratet begynte å føre statistikk over utbyggingene i 2013.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg avholdt i tirsdag et toppmøte om havvind i Bergen.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Ser behov for å stå samlet om opprinnelsesgarantier.
Av 101 kommuner som har velegnede områder for vindkraft, sier 78 nei til utbygging, mens bare fem sier ja.
For å ta hensyn til fisk setter NVE ofte krav om omløpsventiler i konsesjoner til vannkraftverk. Nå er det laget et nytt styringsverktøy for å håndtere denne utfordringen.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Solselskapet Scatec Solar øker vekstmålet med 1 GW til 4,5 GW kapasitet i drift og under bygging innen 2021.