Folk fra mange deler av landet deltok søndag i en demonstrasjon mot vindkraft foran Stortinget. Foto: Tore Halvorsen

– Vi trengs for å stoppe galskapen

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett, sa Motvind-sjef Eivind Salen i demonstrasjonen foran Stortinget søndag.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:45

Lederen for den nye organisasjonen for vindkraft var klar i sin tale på Eidsvolls plass.

– Vi ødelegger fjellene våre, vi ødelegger helsa til folk, vi ødelegger hele lokalsamfunn. Selveste havørnen er fortvilet. Vi krenker urfolks rettigheter, måten de har levd på å århundrer, årtusener. Vi krenker naturens egen rett, retten til liv, retten til utryddingstruede arter til å eksistere, og vi krenker Grunnloven. Det går på identiteten, det å være menneske, sa Salen.

– Så kommer de og sier at dette tar vi og så tar vi selv fortjenesten, og så sender de regningen til oss. Så sier de at kampen er slutt, at alt er avgjort, at saken er tapt, at dette er umulig. Da sier jeg at menneskehetens historie er å utrette det umulige, og jeg sier, vi er menneskeheten.

– Vi er Motvind, den organisasjonen som trengs for å stoppe denne galskapen.

– Vi er de sterkeste viljene i landet. Vi er de som sier at dette er feil, og vi har kraften og motet til å stå for det.

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett. Det er derfor verden er så bra som den er, eller var. Fordi folk som dere har trosset all motstand og overmakt og gått på og sørget for at det som er rett er sånn det skal være. Nå skal vi gå ut og gjøre det mulige, vi er Motvind, og vi klarer alt, sa Salen.

På forsiden nå

Da Vamma 12 ble åpnet onsdag, ba Hafslund E-CO-sjefen om lavere skatt for å kunne bygge flere lignende prosjekter. Ett av dem er Sarpefossen. Statsminister Erna Solberg kan ikke love noe.
Hjartdal kommune selger Hjartdal Elverk og sikrer innbyggerne lavere nettleie.
Energi Norge mener satsingen på havvindteknologi bør skje uten dyre støtteordninger som rammer strømkundene.
For en gjennomsnittlig husholdningskunde i Sognekrafts nett vil det redusere den årlige strømregningen med 1.282 kroner.
Montører henger under helikoptre og reparerer høyspentlinjer mens spenningen er på, og sparer samfunnet for store summer.
Statnett har mottatt søknader om 650 MW nytt forbruk i Bergensregionen, det meste fra petroleumsnæringen. Nå må de bygge mer nett.
Antallet utenlandske leverandører til norske energiselskaper er i sterk og rask vekst. Det er en krevende utfordring å sikre at lokale krav til helse, miljø og sikkerhet blir tatt på alvor.
Dersom dagens resultatprognoser legges til grunn vil BKK for 2019 dele ut et utbytte på 600 millioner kroner.
Energiteknikk mener
49 småkraftverk er nå under bygging, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Tallet har ikke vært større siden direktoratet begynte å føre statistikk over utbyggingene i 2013.
Isolasjonen i masseimpregnerte sjøkabler tåler muligens høyere temperaturer enn tidligere antatt. Fremtidige sjøkabler kan i så fall belastes hardere, og det betyr vesentlig økt overføringsevne.
Med en samlet installert kapasitet på 110 MW.
FoU-prosjektet om sjøkablers tålegrense kan bidra til at de eksisterende kablene kan kjøres hardere, men kun i korte perioder, ifølge Statnett.
Det er blitt overført flere hundre millioner kroner fra Jacobsen Elektro til andre søsterselskap i konsernet Jacobsen Elektro Holdning AS. Dette er hovedårsaken til at den tradisjonsrike elektrobedriften er truet av konkurs.
Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg avholdt i tirsdag et toppmøte om havvind i Bergen.
Søndag 15. september, fra midnatt til midnatt, ble det første døgnet noensinne med dansk overskudd av vindkraft time for time.
Norge kan lære av Storbritannia, mener Equinor.
Ser behov for å stå samlet om opprinnelsesgarantier.
Av 101 kommuner som har velegnede områder for vindkraft, sier 78 nei til utbygging, mens bare fem sier ja.
For å ta hensyn til fisk setter NVE ofte krav om omløpsventiler i konsesjoner til vannkraftverk. Nå er det laget et nytt styringsverktøy for å håndtere denne utfordringen.
Vil ha drivstoffstasjoner i Nordsjøen basert på havvindparker.
Olje- og energidepartementet søker etter leder og fire medlemmer til Energiklagenemnda.
BKK har i år måtte brukte flere hundre tusen kroner på å fly ut minigravemaskiner med helikopter for å rydde opp etter ekstrem nedbør.
Solselskapet Scatec Solar øker vekstmålet med 1 GW til 4,5 GW kapasitet i drift og under bygging innen 2021.