Folk fra mange deler av landet deltok søndag i en demonstrasjon mot vindkraft foran Stortinget. Foto: Tore Halvorsen

– Vi trengs for å stoppe galskapen

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett, sa Motvind-sjef Eivind Salen i demonstrasjonen foran Stortinget søndag.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:45

Lederen for den nye organisasjonen for vindkraft var klar i sin tale på Eidsvolls plass.

– Vi ødelegger fjellene våre, vi ødelegger helsa til folk, vi ødelegger hele lokalsamfunn. Selveste havørnen er fortvilet. Vi krenker urfolks rettigheter, måten de har levd på å århundrer, årtusener. Vi krenker naturens egen rett, retten til liv, retten til utryddingstruede arter til å eksistere, og vi krenker Grunnloven. Det går på identiteten, det å være menneske, sa Salen.

– Så kommer de og sier at dette tar vi og så tar vi selv fortjenesten, og så sender de regningen til oss. Så sier de at kampen er slutt, at alt er avgjort, at saken er tapt, at dette er umulig. Da sier jeg at menneskehetens historie er å utrette det umulige, og jeg sier, vi er menneskeheten.

– Vi er Motvind, den organisasjonen som trengs for å stoppe denne galskapen.

– Vi er de sterkeste viljene i landet. Vi er de som sier at dette er feil, og vi har kraften og motet til å stå for det.

– Vi har en veldig kraft i saken, i sannheten, for vi vet hva som er rett. Det er derfor verden er så bra som den er, eller var. Fordi folk som dere har trosset all motstand og overmakt og gått på og sørget for at det som er rett er sånn det skal være. Nå skal vi gå ut og gjøre det mulige, vi er Motvind, og vi klarer alt, sa Salen.

På forsiden nå

NVE avviser Statnetts klage om at Dagmar-stormåret 2011 må være med i beregningen av KILE-norm.
Redusert nettleie for hydrogenproduksjon kan realisere flere småkraftverk.
Sammenligner med den store motstanden mot skip med trekantede seil.
Norges Fiskarlag vil ha en nasjonal ramme for bruk av havarealene for å hindre konflikt mellom havvind og fiske.
Kablene utløser nye energiprosjekter i Norge, understreket statsminister Erna Solberg (H) i NorthConnect-debatt.
Fornybarselskapet Green Investment Group (GIG) har inngått langsiktige avtaler om kraftleveranse fra de planlagte vindparkene i Tysvær og Buheii til industriselskapet Eramet Norway.
NVE, ved reguleringsmyndigheten, åpner for at EPEX Spot og Nasdaq Oslo får konsesjon til å drifte og organisere markedsplass i døgnmarkedet.
Hvis NorthConnect utsettes, kan skottene skaffe seg balansekraft på andre  måter slik at NorthConnect blir overflødig, advarer Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.
Dominique Ferreira (47) er satt inn som ny Vinci-sjef i Norden, med ansvar for Omexom-selskapene i Norge, Sverige og Finland.
En kunde i Hålogaland Kraft Nett (HLK) nektet å betale avlesningsgebyr. I retten ble han dømt til å gjøre opp for seg.
Statkraft har inngått en tiårig kraftkjøpsavtale (PPA) med polske Commercial Metals Company (CMC).
Vil ta ut 31 MW fra 132 kV-nettet.
Energi Teknikk har signert kontrakt for leveranse av elektromekanisk utrustning til Valedalen småkraftverk.
Med fem nybygde elektriske båter vil transporten til øyene i indre Oslofjord være utsIippsfri i 2022.
Det politiske målet om at alle biler her i landet skulle være ladbare innen 2020 blir nådd, med god margin.
Kan forlenge prosessen slik at britiske myndigheter må vurdere prosjektet på nytt, advarer NorthConnect, som heller vil se an muligheten senere, etter at kabelen er bygget.
Gjennom pilotprosjektet Norflex har Agder Energi tildelt kontrakter til sju selskaper for å teste ut fleksibilitet i strømnettet.
Rundt 1500 kunder i Agder Energi Nett har fortsatt ikke skiftet til AMS-målere. Så langt har rundt 20 fått strømmen avstengt. Nå kan mange nye stå for tur.
I Gøteborg, Mölndal og Partille. Bussene skal settes i drift i 2020.
Solenergiklyngen vil at Enova-støtte til solenergi skal omfatte flere typer mottagere og at det variable støttebeløpet blir øket.
Kabeltunnelen mellom Sogn og Ulven i Oslo må være fem meter bred for at reparasjon ved kabelfeil skal kunne gjennomføres.
Equinor har på vegne av partnerne i Troll-lisensen tildelt Aker Solutions en kontrakt for forprosjektering og design (FEED) for modifisering av plattformdekkene på Troll B og C for å ta imot strøm fra land.
Personlig unngår Glitre Energi Netts direktør Tore Morten Wetterhus å lade elbilen i klokka 16 selv uten effekttariffer. Likevel mener han tariffene, som han vil kalle «smart nettleie», er nødvendig å innføre.