Borg Havn, her illustrert med havneanlegget på Øra i Østfold, sikter seg inn mot å bli selvforsynt med energi ved hjelp av vindkraft. Foto: Borg Havn

Vindkraft skal gjøre Borg Havn selvforsynt med energi

Borg Havn i Østfold kan bli selvforsynt med energi ved hjelp av vindkraft.
Tirsdag, 18 februar, 2020 - 08:09

Borg Havn IKS skal bli utslippsfri og selvforsynt med energi innen 2030. Nå skal de utrede om de kan bruke vindkraft, sammen med solceller og batterier for å nå målet. Østfold Energi og Zephyr er noen av de som skal være med å utvikle løsningen. Prosjektet har fått støtte av Enova og Østfold Energi er med som partner, ifølge en pressemelding fra Østfold Energi.

Prosjektet som skal konseptutrede småskala vindkraft har fått i underkant av 400.000 kroner i støtte av Enova. Planen er å bygge en vindmølle på Borg havn sin eiendom på Øra i løpet av de neste tre årene. Samtidig jobber Borg Havn med et annet Enova-støttet prosjekt for å få på plass solcelle-energi og batterilagring, opplyses det i pressemeldingen.

Borg Havn IKS er et interkommunalt selskap (IKS) med formål om å samordne all kommunal havnevirksomhet i eierkommunene Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler. Østfold Energi og Zephyr skal primært bidra med kompetanse på vindkraft og energisystemer.

 -Prosjektet er spesielt relevant for oss fordi vi får testet ut en løsning som kombinerer flere energikilder. Vind og sol kan potensielt gi havnen all den energien de trenger, sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi.

Prosjektet «Grønn vindenergi i symbiose med industrien» er et samarbeid mellom Østfold Energi AS, Borg Havn IKS, Smart Innovation Norway AS, Zephyr, AS, Cowi AS, Nordic Media Lab, Østfoldforskning og LCA.no  

På forsiden nå

Venter på konsesjonsvedtak på Buheii og i Tysvær, advarer mot sertifikatskvis og skrinleggelse.
– De lokale bestemmelsene har skapt store utfordringer.
Men vil holde hjulene i gang, og lover at det blir mer enn nok å gjøre for leverandørene.
OED står fast på eierskapsbegrensningene om at kun offentlige aktører får eie stor vannkraft.
Korona-krisen stikker kjepper i hjulene for byggestart av Haram vindkraftverk. Likevel mener utbygger Zephyr at ferdigstillelse er mulig innen sertifikatfristen.
Kritisk til Norweas motkonjunktur-forslag.
Energi Norge legger forslaget om statlig garantiordning på vent.
For å få Norge ut av den økonomiske krisen.
Men arbeidet på Fosen fortsetter.
Utnevnt til statssekretær i OED.
Inkoo, det siste kullkraftverk i Finland i drift, og Nordens største, er revet.
RME foreslår tilknytningsavtaler med vilkår om utkobling av forbruk som alternativ til ofte kostbare nettinvesteringer.
Helge Rysjedal er ansatt som ny administrerende direktør i BKK Enotek.
Som følge av koronakrisen.
Får støtte fra Energi Norge.
ENERGITEKNIKK MENER
Med mindre de har en helhetlig, rasjonell begrunnelse.
KS Bedrift Energi er derimot fornøyd.
Koronakrise og kortsiktig kraftpriskollaps vil ikke stoppe store vannkraftinvesteringer, tror Eimund Nygaard, som likevel etterlyser endret grunnrenteskatt, NorthConnect-tillatelse og justerte vernekrav.
Stavangerregionen Havn og Lyse vil etablere et felles selskap som skal lage løsninger for å lade hurtigbåter ved kai, og legge strøm fra land til cruiseskip og andre større fartøyer.
Erlend Jordal (40) er engasjert som politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru.
Først må det høstes erfaringer fra virkningene på kraftsystemet, ifølge OED.
Advarer samtidig mot at fjerning av elavgiften kan føre til konkurser innen varmepumper, solkraft og energieffektivisering.